Contacte centre

Eduard Darbra

e-mail: eduarddarbramagri@gmail.com

Telfn: 699689665


Pilar Prat

e-mail: pilarpratjorba@gmail.com



Entrades populars

domingo, 22 de marzo de 2020

Alguns consells pel confinament

La situació que estem passant actualment és una situació de crisis psicològica. Algunes de les reaccions emocionals en situacions d'emergència són: la tristesa, la ràbia, l'Ira,  inclús la por. Aquestes emocions són generals a l'hora de trobar-se en una situació d'alarma de qualsevol mena però si ens fixem en la situació actual, la majoria d'aquestes emocions hi apareixen. La impotència per no poder fer res, la ràbia i la por de si ens contagiarem, són emocions completament normals. Que hem de fer en el cas que apareguin?
Doncs primer de tot acceptar i dir que és una emoció normal per l'estat en què ens trobem, s'ha d'intentar crear estratègies per tal d'abordar aquesta situació que en un principi sembla incontrolable i convertir-la  en una situació aparentment sota control.
Algunes de les recomanacions que es fan són les següents:
- Que es segueixi una rutina diària
- Que es busqui un moment al dia per tindre un espai propi i individual.
- Mantenir la higiene. Intentar que la deixadesa no ens guanyi, si ens continuem canviant la roba, fent les dutxes pertinents i se segueix amb aquesta higiene semblarà que hi hagi més normalitat.
- Tenir la ment ocupada sempre ajudarà a no sentir tant el confinament.
- Tenir una estona d'exercici dins del qual es pugui.
- Hem d'intentar continuar estan comunicant-nos amb els familiars, amics, companys de feina de la manera que sigui possible, sigui per internet o amb una trucada.
- Per últim no obsessionar-se amb les notícies, ja que si estem mirant-les tot el dia, ens serà més fàcil que hi hagi un augment de l'estrès.
En resum podríem dir que qualsevol activitat que ajudi a tenir una sensació de normalitat ens ajudarà a portar millor el confinament. La rutina ens fa preveure el que passarà per tant la sensació de control serà més elevada i tant la por com la impotència segurament baixaran de nivell.

Per altra banda quan un fa moltes hores que està tancat, es pot trobar en situacions d'estrès i tensió familiar. En qualsevol discussió sempre intentar escoltar al malestar de l'altre, quan un s'enfada és perquè està expressant un malestar i la millor manera d'ajudar-lo és a través d'una escolta empàtica, mai jutjant. Com es pot millorar aquesta escolta empàtica?
- Intentant trobar àrees d'interès
- Escoltar idees no dades
- Escoltar el contingut no la forma (a vegades la forma pot ser a través de crits,    rabietes, etc.)
- No donar solucions ràpidament i evitar distraccions
- Intentar ser obert sensible, intentar conèixer i dominar sentiments
- Deixar que l'altre parli i s'expressi
Ajudar-nos els uns als altres pot ajudar a passar millor el confinament, no serveix de gaire aïllar-se, amagar les emocions, més aviat el contrari. El primer pas per poder afrontar un malestar és acceptar-lo, si un el nega i se'l queda a dins aquest en algun moment haurà de sortir. I quan surt per descontrol sempre té pitjors conseqüències.


Al mateix temps també és interessant poder conèixer com se sent un mateix, en el cas que un se senti malament també podem fer alguna activitat per tal de controlar el moment d'estrès mitjançant la relaxació.
A continuació explicaré la tècnica de la respiració diafragmàtica que és una de les múltiples tècniques de relaxació que existeixen:
1. Agafa aire pel nas i portal a la zona baixa dels pulmons. (Una mà al pit i l'altra a l'estómac)
2. Reten l'aire en aquesta posició
3. Exhala notant que el diagrama torna al seu lloc.
4. Inspira de nou sense moure ni l'espatlla ni el pit.
5. Exhala i repeteix diverses vegades.

Hem de dir que qualsevol persona que ja tingui algun problema psicològic de base, com per exemple la gent que pateix claustrofòbia, aquests consells li aniran molt bé, però també és un moment que si un necessita pot fer teràpia per internet. Primer, per portar millor el simple fet d'estar tancat i segon per intentar solucionar el problema de la claustrofòbia.

Per últim, parlar de resiliència. La resiliència és aquella capacitat innata que té cada individu per afrontar i recuperar-se de situacions d'estrès. Una manera de poder seguir endavant amb les nostres vides tot i haver passat aquesta situació és preguntar-se que hem après del confinament. Quins valors hem descobert de les persones, que arribem a ser capaços d'innovar en aquesta situació, Segur que algun aprenentatge en podem extreure que ens faci adonar que gràcies a això som una mica més forts i que ens encoratja de poder passar de millor manera possibles situacions estressants que cada un es pugui trobar en el futur.

Eduard Darbra
Psicòleg i psicoterapeuta.
699689665
eduarddarbramagri@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario