Contacte centre

Eduard Darbra

e-mail: eduarddarbramagri@gmail.com

Telfn: 699689665


Pilar Prat

e-mail: pilarpratjorba@gmail.com



Entrades populars

miércoles, 26 de diciembre de 2012

El procés deixar de fumar segons Prochaska i Diclement

Ara que s'acosta cap d'any una de les propostes que es fa molta gent de cara l'any següent és deixar de fumar.
Fumar és una de les addicions que abunden més en la societat, juntament amb l'alcohol, ja que són un conjunt d'addicions molt socials i la nostra cultura al ser molt social facilita el consum d'aquestes substàncies, per això hi ha tants consumidors

Per altra banda, cada vegada es té més consciència dels efectes nocius que produeixen tant el tabac com l'alcohol com a conseqüència la gent que ho intenta deixar augmenta.

 Els motius més habituals pels quals intenta deixar de fumar són (Cano 2011):

  • Que el metge recomana que ho deixi
  • Com a model comportament (fills)
  • les evidències científiques.

Ja només centrant-nos en el tabac, aquest provoca varis tipus de dependències i no sempre són produïdes per la falta de nicotina al cos, els diferents tipus de dependències són:

  • dependència psicològica : la conducta de fumar es va repetint al llarg dels anys i van associades tant a les vivències positives com negatives
  • dependència comportamental: l'acte de fumar està associat a les conductes més habituals i arriba a convertir-se en automàtica, com per exemple entre classe i classe d'un universitari, després del cafè, del dinar etc.
  • dependència farmacològica: cada fumador té uns nivells de nicotina concrets al seu cos, si aquests disminueix el fumador l'ha de regular.


El procés de deixar de fumar segons Prochaska i Diclement. consta de 6-7 estadis que són:


  • Precontemplatiu : no es planteja deixar de fumar ja que no es considera el fet de fumar com a problema.
  • Contemplatiu: es planteja deixar de fumar en els pròxims 6 mesos. Qüestiona la seva conducta però no està preparat per deixar-ho. 
  • Preparació: ha decidit deixar de fumar en el decurs d'un mes. En aquest període es pot utilitzar tècniques per reduir el consum, com per exemple l'aïllament d'aquest. Exemples d'aillament podrian ser fumar només al balcó de casa o quan un fuma només fumar i deixar de fer qualsevol activitat que s'estigui fent, fins i tot caminar, centrar-se en l'acció, la cosa bona que té aquesta acció és que no es prohibeix el fet de fumar  i no provoca l'ansietat de ara no puc fumar.
  • Manteniment: segueix sense fumar després de 6 mesos
  • Finalització: 5 anys sense fumar. 
Tot i així hi ha un estadi que encara que no estigui aquí també s'ha de tenir en compte, com és l'estadi de la recaiguda. La recaiguda forma part del procés de deixar de fumar, l'important és que un no es rendeixi, ja que si un té la motivació necessària segur que ho acabarà aconseguint.

No hay comentarios:

Publicar un comentario